15 Şubat 2008 Cuma

Adana Büyükşehir Belediyesi Sınırındaki 17 Belde Belediyesi Kapatılıyor


Hükümetin, yerel seçimler yaklaşırken belediyelerle ilgili çalışmasını önümüzdeki günlerde tamamlaması ve 899 belediyeyi kapatması bekleniyor. Yapılacak düzenleme Adana Büyükşehir Belediyesi sınırları içindeki 17 belde belediyesini de olumsuz etkileyecek.
Hükümetin, yerel seçimler yaklaşırken belediyelerle ilgili çalışmasını önümüzdeki günlerde tamamlaması ve 899 belediyeyi kapatması bekleniyor. Yapılacak düzenleme Adana Büyükşehir Belediyesi sınırları içindeki 17 belde belediyesini de olumsuz etkileyecek.
Kaynakların daha etkin kullanımı amacıyla yapılacak düzenlemeye göre il özel idarelerinin birer şubesi haline gelecek bu beldeler hizmet alımında mağdur olmamaları için il özel idaresinden özel pay alacak.

3 yıl önce çıkarılan Mahalli İdareler Kanunu ile Adana Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dahil olan 17 belde belediyesinden sadece bir tanesinin nüfusunun 2 binin altında olduğunu söyleyen Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, mevcut belediye başkanlarının gelişmeleri metanetle takip ettiğini, kanunun çıkmasından sonra büyükşehirin mahallesi statüsüne dönüşecek belde belediye başkanlarının seçimlere kadar sıfatlarını koruyacağını belirtti.
Büyükşehir Belediye Meclisi'nin şubat ayı olağan toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Durak, vaktiyle büyükşehir belediyesi oluşturulmasına karşı çıktığını belirterek Seyhan ve Yüreğir ilçelerinin bölünmesinden yana olduğunu ifade etti.
Büyüklükten dolayı halka özlediği hizmeti veremeyen alt kademe belediyelerinin daha küçük olması gerektiğini kaydeden Durak, "Seyhan belediyesi bundan daha küçük olsa göreve gelen belediye başkanları belki tekrar seçilme şansı yakalardı. İlçe büyük olunca yapılan çalışmalar görülmüyor. Seyhan'ın büyük olmasının mevcut belediye başkanına zararı var." dedi.
Durak, Ankara'da yaptığı temaslarda kendisinin ve Yüreğir Belediye Başkanı Ömer Topçu'nun bölünmeden yana fikir beyanında bulunduğunu ancak Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk'ün ise bölünmeyi istemediğini söyledi.
Durak, Seyhan'da 50 bin dönüm alanının dubleks veya tripleks yapılaşmaya açıldığını, gölün karşı kıyılarında da ormanlık alan dışında aynı yapılaşmanın devam edeceğini kaydetti. Belediye Meclisi'nde 7. etap nazım imar planına ait komisyon raporu görüşülmek üzere tekrar komisyona çekilirken, Diyarbakır Lice'de şehit olan Er Ayhan Gürgör'ün ismi de babasının evinin bulunduğu Pınar Mahallesi'nde yeni açılan bulvara verildi.
Meclis'te gündem dışı söz alan CHP'li Yüksel Erdoğan, Tempo Dergisi'nde 'devletin kanını emen projeler' başlıklı haberde Adana'dan metro ile Celal Bayar Köprülü Kavşağı'nın gösterildiğini belirterek bu durumun üzücü olduğunu vurguladı.
Yüksel'e cevap veren Durak ise aynı derginin deprem sonrası Kuzey Adana'yı öven haber yaptığını hatırlatarak, metrodaki fiyat artışının aradan geçen yıllara rağmen yüzde 65'i geçmediğini anlattı. (Cihan Haber Ajansı) 1 saat önce..

Hiç yorum yok: