4 Şubat 2008 Pazartesi

Adana Ceyhan´a Yatırım YAĞIYOR




CEYHAN´DA KİM NE KADAR YATIRIM YAPACAK?




Ceyhan Ortadoğu'nun enerji merkezi olma yolunda adım adım ilerliyor. Yüzyılıp projesi olarak anılan Bakü-Tiflis Ceyhan Projesinden sonra çehresi değişen bölgede enerji devlerinin yatırım planları da birer birer gelmeye başladı. Kimi şirket milar dolarlık rafineri kurma kararı alırken kimi de depolama tesisleri kurma amacında.
Çalık’tan Ceyhan’a dev rafineri yatırım
Ortaklık, yıllık 15 milyon ton kapasiteli entegre rafineri ve petrokimya kompleksinin yatırım
maliyetinin yaklaşık 4.9 milyar dolar olacağı açıkladı. Şirket yatırım kararı almalırında Türkiye’nin yakın gelecekte petrol ürünleri açığı ile karşı karşıya kalacağına işaret ederek, Ceyhan’da kurulması önerilen tesisin petrol ve petrokimya ürünleri açığını karşılamasının planlandığını, diğer ülkelere yüksek katma değerli ve işlenmiş ürün ihracatı yapılabileceği öngörüsü üzerinde kurdu.
Delta Petrol 100 milyon dolar yatırıyor Ceyhan'ı gelecekte Akdeniz'in petrol merkezi olarak gören Delta Petrol, bölgedeki yatırımlarını artırıyor. Bölgeye uzun vadede 1 milyon tonluk depolama tesisi kuracak olan Delta, liman genişletmesiyle birlikte iki yılda 100 milyon dolarlık yatırım yapacak. Öncelikle 350 bin tonluk ek tesis ve liman inşaatına başlayacak olan Delta Petrol, proje için Uluslararası Finans Kurumu'ndan da (IFC) 45 milyon dolar kredi alıyor.
'Ceyhan, Rotterdam olur'
Ceyhan bölgesinin enerji ve petrol ticareti konusunda dünyada stratejik bir önem kazandığını, ileride fiyatların oluşacağı bir borsa konumuna geleceği öngörüsünde bulunan şirket, Ceyhan'ın 2'nci Rotterdam olacağı görüşünde. 2012-2015 yılına kadar bölgeden 250-300 milyon ton petrol geçeceğini projeksiyonu yapan şirket Ceyhan'ı yeni fiyatların oluşacağı bir merkez olacağı görüşünde.
SOCAR'dan 10 milyar $'lık yatırım
Rafineri başvurusunda bulunan diğer grup ise Petkim'i devralmaya hak kazanan Turcas-Azeri Socar ortaklığı. Ön yeterlilik alan grubun, kısa sürede evraklarını tamamlayarak Kurul'a sunması bekleniyor.
Azerbaycan devlet petrol şirketi State Oil Company of Azerbaijan Republic (SOCAR) Yönetim Kurulu Başkanı Rövnag Abdullayev, Türkiye'de rafineri kurmak amacıyla 10 milyar dolarlık yatırım yapmayı planladıklarını bildirdi. Rusya gibi büyük bir gaz satıcısı olmayı hedeflediklerini belirten Abdullayev, Türkiye'de yeni yatırımlar yapacaklarını vurguladı. Abdullayev, ''Özellikle Ceyhan'da ve Petkim'de yeni petrol rafinerisi kurulması, ardından kimyasal işleme tesislerinin kurulması projemiz var. Bu çalışmalar kapsamında 10 milyar dolara ulaşan yatırım yapmayı planlıyoruz'' dedi.



Kazaklar da Ceyhan'da rafineri kuracak
Ceyhan'a yatırım planı yabancı enerji devlerini de gündeminde. Kazak milli petrol şirketi KazumnayGas, Türkiye'de rafineri ve dağıtım şirketi kurmak için harekete geçti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay'a mektup yazan Kazakistan Enerji ve Mineral Kaynaklar Bakanı Bakhtykozha İzmukhambetov, Ceyhan'a rafineri kurma talebini dile getirerek, teşvik koşullarını sordu.
Rus enerji devi Lukoil de, Çalık Enerji-Indian Oil Corporation, KazumnayGas, Socar-Turkaz ve Petrol Ofisi-OMV'nin de aralarında bulunduğu yerli ve yabancı şirketler gibi yatırım için Ceyhan'a yatırı seçen enerji devleri arasında.
POAŞ bekleme odasında
Değerlendirme aşamasındaki Petrol Ofisi'nin müracaatı henüz karara bağlanmadı. Doğan-Avusturyalı OMV ortaklığının talip olduğu arazide başka bir firma da elektrik santralı yapmak istiyor. .
Ceyhana yatırım yapma kararı olan Cevahir Petrol Yapı İnşaat Sanayi AŞ'nin, Adana Yumurtalık bölgesine 6 milyar dolar bedelle kurmayı planladığı rafineri için yaptığı lisans başvurusu ise EPDK tarafından uygun bulunmadı.
Rotterdam nasıl bir yer?
Rotterdam Avrupa petrol borsasının kalbi. Dünyada petrol fiyatlarının belirlenmesinde önemli bir liman. Petrol ilk önce Maasvlakte Olie Terminal'e tankerlerle getiriliyor deşarj ediliyor buradan da boru hatları ile Rotterdam Limanı'na ulaştırılıyor. Rotterdam Limanı'nın toplam petrol stoklama kapasitesi 170 milyon ton. Ancak Rotterdam sadece petrol yüklenenboşaltılan bir liman değil; aynı oranda kuru yük ve diğer ticari malların da taşındığı ya da depolandığı bir merkez.

Hiç yorum yok: